Kome treba ETIAS?

 

Možda ćete se iznenaditi kada saznate kome treba ETIAS. S obzirom da se očekuje dolazak ETIAS-a 2025 u , nosioce pasoša 59 od 62 zemlje koje trenutno putuju bez viza, biće potrebno odricanje od ETIAS-a za putovanje u Evropu u svrhu turizma, poslovanja ili tranzita u periodu od 90 dana u bilo kom periodu od 180 dana. Kliknite na svoju zemlju ispod da biste videli da li je potreban ETIAS i za više informacija.

(i) Delite na svom sajtu

 

ETIAS vs. Šengenska viza

Dok će se od nekih zemalja tražiti da dobiju odobrenje ETIAS-a, druge zahtevaju šengensku vizu za ulazak i putovanje kroz šengenske 27 zemlje. Koja je razlika izmeрu njih dvoje?

ETIAS Šengenska viza
Odnosi se na zemlje koje trenutno mogu da uđu u zonu EU bez viza. Zemlje koje nemaju pravo na ETIAS moraju da podnesu zahtev za šengensku vizu.
Elektronsko odricanje od putovanja i ovlašćenje. Viza je ručno uneta u pasoš.
Omogućava ulazak i putovanje unutar EU u periodu do 90 dana u roku od 180 dana. Izdato za jednu specifičnu zemlju unutar Šengenske oblasti u roku do 90 dana.
Važi 3 godine. Važi za jednokratnu, dvostruku stavku ili višestruki unos u zavisnosti od tipa šengenske vize koju dobijate.