Holandija ETIAS - Evropsko izuzeće od viza za Holandiju

E.U. je objavio da će program izuzeća od viza pod nazivom ETIAS (European Travel Information Authorization System) početi sa početkom 2025. To je još nekoliko godina, tako da ako vam nije bila potrebna viza za odlazak u Holandiju ili bilo gde drugde u Evropi do sada, neće vam trebati dok 2025. Uvodi se ETIAS kako bi se poboljšao nivo bezbednosti u Evropi, koja se osvestila od povećanog broja terorističkih napada i visokog broja izbeglica. Mnoge zemlje članice E.U. zabrinute su da su imigraciona pravila između evropskih zemalja suviše slaba i da ih kriminalci i drugi posetioci lako iskorišćavaju, ocenjujući da su bezbednosne pretnje. Sistem ETIAS je sličan sistemu izuzeća od viza koji se sada koristi u SAD. Kada Holandija ETIAS protrči, koštaće samo € po odobrenju 7 putovanja i 3 tokomći će godinama pre nego što podnosilac zahteva bude imao potrebu da se ponovo prijavi koristeći onlajn prijavni formular.

Holandija, E.U. i Šengen

Holandija je bila jedna od osnivačkih članica Evropske unije. U prvim danima EU se zvala "Zajedničko tržište" i imala je za cilj da podstakne ekonomije zemalja članica minimiziranjem trgovinskih barijera. Mnogo proširena Evropska unija sada se sastoji od 27 različitih država i uticaj koji vlada E.U. ima na te države je mnogo raznovrsniji nego kada je prvi put počela. Većina zemalja E.U. uključujući Holandiju pripada Šengenskoj grupi, koja je samo indirektno povezana sa E.U. Svi državljani Šengena mogu slobodno da putuju unutar Šengenske zone, ali oni koji nisu E.U. i vlasnici šengenskih pasoša moraju ili da dobiju vizu unapred ( Šengenska viza) ili da dobiju pečat na pasoš po dolasku.

Lale i vetrenjače – Putovanje u Holandiju

Holandija je i dalje popularna zemlja koju treba posetiti uprkos tome što je u velikoj meri veoma ravna i teško naseljena. Većina posetilaca u Holandiji ima običaj da razmišlja o onim ikoničnim slikama zemlje, lalama, vetrenjačama i kanalima Amsterdama.

Ako želite da vidite lale, od kojih ima mnogo kojih ima u delovima Holandije moraćete da idete u pravo doba godine pošto se beru ubrzo nakon cvetanja. Većina polja lala nalazi se na severu zemlje gde se takođe nalaze neka neverovatna prostranstva napuštene zemlje. Ovo se zove "pulderi" i tačkasti su sa selima.

Iako nema toliko vetrenjača kao što ih je nekada bilo, još uvek ih ima dosta, mada imaju tendenciju da budu istorijskog ostajanja, umesto da danas budu od bilo kakve funkcionalne vrednosti. Idite u Schiedam da vidite najviše vetrenjače na svetu i Kinderdijk, sa 19 dobro očuvanih vetrenjača.

Da li ću morati da podnesem zahtev za ulazak u Holandiju?

Jednom kada sistem bude zvanično pokrenut u 2025 pravom broju putnika biće potrebno da podnesu zahtev za ETIAS ako nisu ni E.U. ni državljanin Šengena i ne treba im viza za Evropu. Postoje zemlje čiji 60 će građani morati unapred da podnesu zahtev za autorizaciju ETIAS-a kada sistem bude pokrenut.