Nemačka ETIAS - Evropsko ukidanje viza za Nemačku

Trenutno postoje tri različite grupe posetilaca u Nemačkoj. Prva grupa su državljani drugih zemalja E.U. kao i jedna ili dve druge zemlje koje imaju recipročne aranžmane sa Nemačkom zato što su deo Šengenskog bloka. Ti ljudi mogu slobodno da uđu u Nemačku i ostanu koliko god žele. Drugu grupu čine građani zemalja koje 60 su relativno relaksiraju ograničenja za ulazak u Evropu. Oni moraju da pokažu svoj pasoš po dolasku bilo gde u Evropu i onda mogu da ostanu maksimalno 90 dana. Drugi putnici koji nemaju pravo da putuju koristeći ETIAS ili pasoš EU, biće potrebno da unapred dobiju šengensku vizu pre nego što im se dozvoli ulazak u Evropu.

Sistem ETIAS (skraćeno od E.U. Travel Information Authorization System), kada bude 2025 zvanično pokrenut početkom , osiguraće da svi u toj drugoj grupi koja je upravo pomenuta moraju da dobiju dozvolu (putno odobrenje) pre dolaska. Nada se da će to poboljšati protok informacija o tome ko stiže u Evropu i sprečiti neke od problema koje je Evropa do sada imala. Proces жe biti veoma jednostavan. To će biti onlajn aplikacija koja će trajati oko 10 minuta. Naknada za 7 € će morati da se plati i kada bude odobreno odobrenje će trajati 3 godinama.

Nemačka je deo Šengena

Jedna od konfuznijih stvari u vezi sa E.U. je Šengenski sporazum. Ovo je samo indirektno povezano sa E.U. To je sporazum većine sadašnjih vlada E.U. o zajedničkim aranžmanima za kretanje preko nacionalnih granica. Ako ste državljanin jedne šengenske zemlje kao što je Nemačka, možete slobodno da se krećete, živite i radite u bilo kojoj drugoj šengenskoj zemlji. Šengenski aranžman utiče i na druge posetioce koji nisu iz E.U. Vaš maksimalni boravak od 90 dana, na primer, je za ceo Šengenski blok. Ako provedete 30 dana u Nemačkoj, na primer, ostalo vam je još samo 60 dana do kraja bloka, mada neke zemlje Šengena imaju neke pojedinačne izuzetke od toga.

Koje su glavne atrakcije Nemačke?

Nemačka je jedna od najvažnijih zemalja E.U. i ekonomska sila. Ima dosta toga da okupira prosečnog turistu. Ima veliki izbor tradicionalnijih sela i modernih gradova. Svaki grad ima svoj jedinstveni identitet tako da postoji mnogo vrednosti videti više od jednog grada da bi se dobila aroma nemačkog gradskog života. Ne zaboravite mnogo nemačkih festivala kao što je Minhenski festival piva u oktobru (ako volite pivo, naravno!)

Nemačka takođe ima prilično raznovrsne seoske predele. Dolina Rajna je poznata po svojim zamkovima, blagoj klimi, vinogradima i krstarenjima uz i niz reku. Severna obala je ravna i vetrovita veći deo godine, ali ima zanimljiv broj ostrva, što je ogroman kontrast bavarskom regionu, koji je alpske prirode i ima Zugspitze, najviši vrh centralne Evrope.

Da li će mi trebati ETIAS da uđem u Nemačku?

Nemačkom ETIAS izuzeću od viza biće potrebno samo kada se aranžmani finalizuju i kada se napravi infrastruktura i saznaćete da će svaki turistički agent i aviokompanija znati da li vam je potreban. Takođe možete da uzmete procenu da biste saznali da li će vam biti potreban ETIAS za Nemačku. Komisija E.U. je upravo objavila da očekuje da će biti spremna za operaciju do početka 2025. U suštini, ako niste nosilac pasoša E.U. i znate da vam ne treba viza za putovanje u Evropu, vrlo je verovatno da će vam biti potrebno odobrenje za putovanje (ETIAS) pre nego što stignete na bilo koji evropski granični položaj ili aerodrom.