Tipping in Europe: An American's Ultimate Guide

Tipping in Europe: An American's Ultimate Guide

Prevrtanje u Sjedinjenim Državama često je obavezno. Amerikanci su navikli da prevrжu svoje servere od formalnih trpezarija do voћnje taksijem. To je zato što se Amerikanci u uslužnoj industriji uglavnom oslanjaju na savete da zarade adekvatan prihod.

Konobari i konobarice, na primer, zarađuju nešto više od 29.000 dolara godišnje; jedna od najnižih plata radnih mesta sa punim radnim vremenom u Americi. Srećom, to nije slučaj u Evropi.

Kao rezultat toga, u Evropi se ne očekuju dojave kao u Sjedinjenim Državama. Američkim turistima je često teško da se prilagode, pa evo sveobuhvatnog vodiča o prevrtanju u Evropi.

Kakva je kultura prevrtanja u Evropi?

Amerikanci su obično navikli da ostavljaju bar napojnicu od 15 do 20 posto, posebno u američkom restoranu. Za mnoge, prevrtanje niže od toga ukazuje na lošu uslugu, dok ne prevrtanje uopšte može da se oseća potpuno pogrešno za mnoge.

Kultura prevrtanja u Evropi je veoma različita, pa postoje neke navike koje će američki putnici želeti da ostave kod kuće. Za većinu se saveti ne očekuju u Evropi, a u redu je da uopšte ne dajete bakšiš, naročito u ležernijim postavkama kao što su barovi ili kafići.

U drugim slučajevima, međutim, male dojave mogu biti opravdane. U tom smislu, ne postoji jednolično rešenje za prevrtanje u Evropi, jer sve zavisi u kojoj zemlji je bakšiš, postavka i kvalitet usluge.

Prevrtanje u Francuskoj

Francuska je poznata širom sveta kao jedna od, ako ne i najbolja zemlja za ručavanje. Putnici bi bili nemar da ne probaju neke od najboljih francuskih restorana, bistroa i kafića. Kao rezultat toga, postoji velika mogućnost da se ode, ili ne ode, napojnica.

Carinske

U Francuskoj, napojnice nisu obavezne. Kao i većina evropskih zemalja, radnicima francuske uslužne industrije isplaćuje se živa plata i ne oslanjaju se na napojnice da bi zaradili pošten prihod.

Jedan od načina na koji Francuska podržava svoj kafić, restoran i barske servere je uključivanje naknade za usluge ekvivalentne 15 procenata računa. Ovo se zove usluga koju sačinjima. Turisti ovo mogu da smisle kao savet, jer ide konobaru. U tom menu, restorani bi ipak mogli da ostave mali savet da pokažu zahvalnost.

Isto važi i za taksiste. Prevrtanje se ne očekuje, ali putnici će možda želeti da zaokruže ili ostave dodatni evro ili dva - naročito ako vozač pomogne sa torbama.

Zaokruživanje je jedna od najčešćih carinskih dažbina u Francuskoj i Evropi. Posetioci jednostavno mogu da zaokruže račun do sledećeg evra kada veća napojnica možda neće biti opravdana.

Bonton za prevrtanje

Prevrtanje u Francuskoj nije tako lako kao zaokruživanje ili samo ne prevrtanje uopšte. Iako je to obično dovoljno, postoje scenariji u kojima veći saveti mogu i treba da se ponude, uključujući:

  • Fina podešavanja za ručavanje sa pažljivom uslugom: pet do deset procenata
  • Večera sa većom grupom: Jedan ili dva evra po osobi
  • Taksisti koji pomažu oko kesa: Jedan ili dva evra po torbi
  • Nosači u hotelima: Jedan ili dva evra po torbi
  • Održavanje kuće: Dva do četiri evra za noć
  • Usluga konsijerža: Pet do 20 evra u zavisnosti od usluge

U velikoj većini slučajeva, prevrtanje bi trebalo da bude u gotovini. Za razliku od većine američkih restorana, evropski serveri će obavljati plaćanje za stolom.

To znači da restorani mogu direktno da kažu serveru koliko saveta da dodaju ili da im direktno predaju gotovinu. Keš je generalno najbolji način da osigurate da server dobije sve savete.

Prevrtanje u Italiji

Italija je još jedna evropska zemlja poznata po tome što služi neku od najboljih namirnica na svetu. Putnici širom sveta hrle u Italiju samo da probaju picu, testeninu i vino po kojem je Italija poznata.

Prevrtanje je mnogo ređe u Italiji nego u nekim evropskim zemljama, kao što je Francuska. U većini slučajeva bakšiš nije neophodan. Međutim, postoje neke instance u kojima možete dati napojnicu.

Carinske

Male savete možete dati u restoranima u slučajevima odlične usluge. Mali bakšiš obično znači par evra, ili možda pet do deset odsto računa. Iako bi vrh ove veličine ukazao na lošu uslugu u Sjedinjenim Državama, to se ceni u Italiji. U tom smislu, ostavljanje napojnice uopšte se ne bi smatralo normalnim.

Kao i u mnogim evropskim zemljama, prihvaćena praksa prevrtanja je jednostavno ostavljanje promene u odnosu na zakon ili zaokruživanje na sledeći evro. Iako ovo možda ne deluje značajno, to je gest zahvalnosti za uslugu.

Restorani bi takođe trebalo da provere svoje račune za servizio incluso. Ova dodatna naknada može biti na računu za pokrivanje usluge. Za razliku od Francuske, ova dodatna naknada nije zakon u Italiji. Međutim, kada je uključen, dodatni savet nije neophodan.

Bonton za prevrtanje

Iako se prevrtanje ne očekuje često u scenarijima obedovanja, postoje neke situacije u kojima se prevrtanje češće očekuje nego ne, uključujući:

  • Održavanje kuće: Jedan evro za noć
  • Konsijerž: Pet do deset evra u zavisnosti od usluge
  • Nosači: Jedan evro po kesi
  • Turistički vodiči: Pet do deset evra

Turistički vodiči su jedna od retkih profesija u Italiji koja očekuje i oslanja se na savete. Besplatne ture su uobičajena ponuda širom Evrope, a vodiči se oslanjaju na savete za prihode. Čak i kada se radi o plaćenoj turi, obično se očekuju napojnice.

Kao i u većini zemalja Evrope, napojnice su najbolje u gotovini. Računi u restoranu neće imati red za dodavanje bakšiša, tako da je keš koji se predaje direktno serveru najbolja praksa.

Prevrtanje u Grčkoj

Grčka se razlikuje od drugih evropskih zemalja, jer se serverima obično isplaćuju manje plate. Slično Sjedinjenim Državama, prevrtanje nije obavezno, ali se često očekuje da će podržati živu platu servera.

To je posebno posledica ekonomske zavisnosti Grčke od turizma. Za mnoga grčka ostrva, kao što je Santorini, restorani su puni tokom vrhunske turističke sezone.

Ostatak godine, stolovi su često upražnjeni. Kao rezultat toga, prevrtanje može da prođe dug put za servere koji izdrže teža vremena u vansezoni.

Carinske

Iako se u Grčkoj više očekuje dojava nego u mnogim drugim evropskim zemljama, ona se i dalje razlikuje od Sjedinjenih Država. Američki dojavljivaиi neжe morati da daju bakљiљ u Grčkoj koliko bi mogli da se vrate kuжi. Na primer, prevrtanje servera za deset procenata je dovoljno. Sve preko 15 procenata bi se smatralo veoma velikodušnim.

U Grčkoj su naknade za usluge retke. Međutim, u slučajevima kada je naknada za uslugu navedena u meniju, a ne u čeku. Kompletna napojnica nije potrebna povrh naknade za usluge, mada bi neki restorani ipak mogli da izaberu da zaokružene do sledećeg evra.

Bonton za prevrtanje

Pošto se bonton u Grčkoj može razlikovati od ostalih evropskih zemalja, evo brzog vodiča:

  • Serveri restorana: Pet do deset procenata
  • Taksisti: Zaokružite na sledeći evro
  • Barovi i kafići: Nije potreban bakšiš
  • Održavanje kuće: Jedan ili dva evra za noć
  • Salonke za nokte i kosu: Nije potreban savet
  • Turistički vodiči: Pet do deset evra

Kao i u većini zemalja u Evropi, grčki turistički vodiči oslanjaju se na savete. Takođe je važno napomenuti da turisti uvek treba da daju bakšiš u valuti svoje zemlje domaćina. Zemlje EU koje ne koriste evro uključuju:

  • Bugarska
  • Hrvatska
  • Republika Češka
  • Danska
  • Mađarska
  • Poljska
  • Rumunija
  • Švedska

Prevrtanje u Švajcarskoj

Švajcarska je jedna od najbogatijih zemalja na svetu i, samim tim, jedna od najskupljih za posetu. Ljudi širom sveta idu u Švajcarsku da iskuse luksuz u najboljem izdanju; od restorana do hotela. Mnogi će se možda iznenaditi kada saznaju da u Švajcarskoj ne postoji nacionalni minimalac.

Imajte ovo na umu, može se zapitati da li radnici švajcarske uslužne industrije žive od plate. Srećom, svi švajcarski restorani naplaćuju uslugu. Ovim se obezbeđuje da serveri budu pošteno plaćeni bez napojnice.

Carinske

S obzirom na to da restorani naplaćuju naknadu za usluge, ne očekuju se napojnice. Običaj je zaokruživanje u restoranima sa punom uslugom, ostavljajući čak pet dodatnih evra kada je usluga odlična.

Međutim, veći saveti se retko očekuju. Doduše, mogu biti prikladne kada večerate u većoj grupi koja zahteva više pažnje. Kao i u svakoj zemlji, napojnice nisu obavezne i treba ih ostati samo kada usluga to nalaže. Ne treba očekivati da putnici daju bakšiš kada je usluga nezadovoljavajuća.

Bonton za prevrtanje

Uglavnom, posetioci ne moraju da brinu o dojavama u Švajcarskoj. Opet, restorani naplaćuju naknadu za usluge, pa je zaokruženo ili dodavanje samo dodatnog evra dovoljno. Ipak, postoje neke situacije u kojima se više očekuje prevrtanje:

  • Serveri kafića: Nije potreban savet, mada možete da zaokružite račun ako postoji usluga stola.
  • Šankeri: Nije potreban bakšiš, mada možete ako usluga pokriva duži period.
  • Taxi: Nije potreban savet, mada možete zaokružiti račun, naročito kada se kese utovare i istovare.
  • Nosači: Jedan do dva evra po torbi.
  • Domaćice: Jedan do dva evra za noć.

Slično većini evropskih zemalja, napojnice u Švajcarskoj su najbolje u gotovini. Pošto prevrtanje nije uobičajeno kao u Sjedinjenim Državama, potvrde obično nemaju red za dodavanje saveta.

Da li je Amerikancima potrebna viza za ulazak u Evropu?

Trenutno građanima SAD nije potrebna viza za ulazak u Evropu, a mogu da ostanu u Evropi i do 90 dana za 180 dana bez potrebe za autorizacijom. To će se promeniti 2025 implementacijom ETIAS-a.

Mada će Amerikanci i dalje moći da putuju širom Evrope bez viza, oni će morati da podnesu zahtev za ETIAS, elektronski program za ukidanje viza.

Šta je izuzeće od viza?

Ukidanje viza je proces podnošenja zahteva koji omogućava određenim putnicima da uđu u zemlju bez vize. U slučaju ETIAS-a omogućava putnicima 60 iz zemalja, uključujući Sjedinjene Države, da uđu u Šengensku zonu bez šengenske vize.

To spašava ove putnike od dužeg, radno intenzivnog procesa sticanja šengenske vize. ETIAS je brz proces koji se digitalno pričvršćuje za putnički pasoš i ostaje važeći do tri godine.

Koja je svrha ETIAS-a?

Sjedinjene Države imaju sličan sistem pod nazivom ESTA, koji je uveden posle 11. ETIAS ima sličan obim - da dodatno obezbedi granice EU i građane. ETIAS je 2016. godine predložen iz sledećih razloga:

  1. Svake godine oko 200 miliona ljudi pređe granice EU, koje nastavljaju da rastu.
  2. Kao rezultat nekoliko međunarodnih kriza, broj izbeglica i ljudi koji traže azil naglo je porastao.
  3. Teroristički napadi postali su uznemirujuće česti, ugrožavajući živote građana koji Evropu nazivaju domom.
  4. Tehnološki napredak učinio je elektronsko pred-putno odobrenje realnim i praktičnim načinom održavanja graničnih provera i bezbednosti.

ETIAS će stvoriti bezbedniju EU ne samo za svoje građane, nego i za svoje posetioce.

Šta dalje

Evropske carine mogu prilično drastično da se razlikuju od onih u Sjedinjenim Državama. Prevrtanje je jedan od primera. Tako američki putnici često mogu da preteraju zbog ovih razlika.

Iako prevrtanje carina nije isto u svakoj evropskoj zemlji, najbolje pravilo palca je da se ostavi pet do deset odsto kada ste u nedoumici. Međutim, u mnogim slučajevima to može da bude previše.

Američki građani takođe treba da shvate da će uskoro morati da podnesu zahtev za ETIAS pre ulaska u Evropu. To će promeniti način putovanja mnogih ljudi, pa putnici moraju da shvate kako ETIAS utiče na njih.